pyszna, prosta, pokaźna i uzależniająca!
Przepis na to cudeńko :
- 450 g mąki
- 250 ml wody ciepłej
- łyżeczka soli
- łyżka oleju/oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- paczka drożdży (7g) lub 25g świeżych
mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia, ilość na 2 okrągłe blaszki
dodatki wszystkie dozwolone ;)
aa i pamiętajcie o pomidorowym sosie :)
w jakiej temp. pieczesz?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPiekę w temp. maksymalnej w naszym piekarniku tj. 250 stp. C. Grzałka tylko z dołu. Czas około 7 minut. Tak aby spód był delikatnie chrupiący, i kawałek w ręku nie opadał. :)
OdpowiedzUsuńok, a jeszcze jedno... jeśli grzanie tylko od dołu to w takim razie na której półce piekarnika stawiasz pizzę, na dole, górze czy na środku? sorka że tak męczę, ale jutro zrobię ją :)
UsuńSpoko :) Stawiam na środku. Dodam jeszcze, że przy drożdżach instant może być trochę więcej wody, ale to podczas wyrabiania zobaczysz. Ciasto nie może się kleić do rąk. Po dodaniu składników, najpierw mieszam ciasto drewnianą łyżką, potem wyrabiam rękoma, czasem dosypując mąki, czasem dolewając odrobinę wody :)
OdpowiedzUsuńProponuję również własny sos pomidorowy. Robię go z pomidorów krojonych w puszcze z Lidla. Wlewam na patelnię i odparowuję nadmiar soku. Dodaję cukier do smaku, by zredukować kwaśność. Sól, pieprz, 1 liść laurowy, ziele angielskie 3 sztuki, goździki 3 sztuki. Paprykę słodką i odrobinę ostrej (zależy kto jak lubi). I jak już się trochę odparuje, to blenduję :) Wcześniej wyciągając liść laurowy 1 szt, ziele angielskie 3 szt. oraz goździki 3 szt. (dlatego ważne ile sztuk :)) Sosem smaruje ciasto, które wcześniej nakłuwam widelcem. Potem "zdobię" dodatkami i do piekarnika :)
dzięki :)
UsuńOooooooooooooch ;) ależ bym zjadła! A najbardziej zakochana jestem w świeżej rukoli na pizzy! Wspaniała sprawa :)
OdpowiedzUsuń:) jest pyszna! do dzieła!
OdpowiedzUsuń