Burgery meksykańskie, 6 sztuk:
• 500 g chudej mielonej wołowiny (np. z udźca)
• 1 cebula, pokrojona w malutką kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte z solą końcem noża
• 1 większa czerwona papryczka chilli
• chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki)
• 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodkiej lub wędzonej)
• 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Do miski włożyć mięso, cebulę, czosnek. Papryczkę chilli przepołowić wzdłuż na pół, usunąć pestki a miąższ posiekać w kosteczkę. Dodać go do mięsa razem z chilli w proszku lub paście, papryką słodką lub wędzoną, kminem rzymskim, doprawić solą i pieprzem. Mięso wyrobić dokładnie ręką i uformować 6 burgerów. Grillować (na grillu ogrodowym lub patelni grillowej) po około 6 minut z każdej strony.
Bułeczki : Składniki, około 27 sztuk: ( ja podzieliłam wszystko na pół)• 500 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka• 50 g świeżych drożdży• 700 g mąki pszennej, np. tortowej• 2 łyżki cukru• 1,5 łyżeczki soli• 6 żółtek (w temperaturze pokojowej)• 200 g masła, bardzo miękkiego• sezam do posypania• żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Połowę ciepłego mleka wlać do miseczki lub kubka, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut do czasu aż na powierzchni powstanie piana.
W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać resztę cukru, sól. Wlać rozczyn z drożdży, dodać żółtka i resztę mleka. Wyrabiać mieszadłem miksera przez 3 - 5 minut, następnie dodać miękkie masło cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, ręcznie lub mikserem. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Następnie szybko zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę (ciasto można też schować do lodówki i przechować je tam przez około 24 godziny). Ciasto podzielić na około 27 części (około 50 g ciasta na 1 bułeczkę) i uformować kulki. Ułożyć je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przed pieczeniem wierzch bułeczek można delikatnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki piec przez około 17 minut.
Smacznego!
Burgery home made to debeściaki :D
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze:)
OdpowiedzUsuńU nas domowe hamburgery były tydzień temu, ale bułka była ze sklepu. Muszę się poprawić. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry wpis. Dzięki.
OdpowiedzUsuńDobra sprawa. Warto czasami również skorzystać w warsztatów kulinarnych.
OdpowiedzUsuń