czwartek, 22 listopada 2012
Chili feta
Ciężki dzień pracy Pani M. oraz odwiedziny przyjaciółki to doskonała okazja na przygotowanie czegoś specjalnego. Czego, hmm? Całkiem przypadkiem na BBC trafiłem na kulinarny program Nigela Slatera. Spośród kilku potraw, które prezentował, ta przypadła mi do gustu - chili feta. Dodatkową rekomendacją była opinia mojego brata, który niedawno zachwalał tę przekąskę. No i ...zrobiłem.
Przepis.
Składniki:
3 papryczki chili
1 cebula dymka
feta
oliwa z oliwek
tymianek (ja użyłem kolendry)
ciabata
Do tego dania użyłem chili w trzech kolorach, czerwone, zielone, pomarańczowe. Papryczki pokroiłem wzdłuż i usunąłem ziarenka. To ważne bo one dają pikanterii. Potem posiekałem na drobne kawałki. Wrzuciłem na patelnie, dodałem oliwę oraz pokrojoną dymkę. Gdy warzywa się zeszkliły, na patelnię położyłem fetę. Na górę położyłem zeszklone papryczki z cebulką i czekałem aż ser zacznie się lekko topić. Dodałem zioła. W międzyczasie do rozgrzanego piekarnika włożyłem rozkrojona ciabatę i lekko podpiekłem by była delikatnie chrupka. Ser z chili pokroiłem i włożyłem pomiędzy połówki ciabaty. Do tego zaserwowałem białe wino.
Smakowało :)
Spróbujcie, warto. A może macie jakieś przepisy na szybkie i dobre przekąski?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
och! uwielbiam Nigela Slatera i uwielbiam ten przepis! :D jest świetny i nietuzinkowy.
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcie, do książki kucharskiej!
a co do przekąsek to może paprykowe i bakłażanowe rollsy z fetą, pieprzem i orzechami włoskimi? :)
Też robiłem tę potrawę po obejrzeniu tego programu i teraz zarażam nią innych :) Pozdrawiam, Tomasz
OdpowiedzUsuń