środa, 14 marca 2012

Drożdżowe pierogi

Proponuję na kolację pyszne i proste w przygotowaniu - drożdżowe pierogi, w ojczyźnie Felliniego, zwane Calzone. Niedawno sami się nimi raczyliśmy. Pycha

Składniki na ciasto:
2 szklanki maki tortowej
30 g drożdży
ok. 100 ml mleka
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru.


Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Brzmi poważnie, ale jest wyjątkowo proste. Do miseczki lub kubka kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odrobinę podgrzanego mleka. Dobrze mieszamy. Powinniśmy otrzymać mieszankę konsystencją przypominającą śmietanę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Proponuję rozgrzać piekarnik do 50 st. C  
W międzyczasie mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy oliwę, sól, wyrośnięty zaczyn oraz mleko. Ciepłe mleko wlewamy w niewielkich ilościach wyrabiając ciasto tak byśmy nie musieli dosypywać mąki. Wyrabiamy ciasto około 5-7 minut. Później odstawiamy do wyrośnięcia.
Teraz mamy czas na przygotowanie nadzienia. My użyliśmy:

1 mały bakłażan
1 mała czerwona papryka
1 cebula
100 g mozzarelli
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie

Bakłażan kroimy w cienkie plastry i podsmażamy aż będą miękkie. Również paprykę i cebulę smażymy dodając czosnek i przyprawy. Teraz ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy przygotowane warzywa i pokrojoną w kostkę mozzarellę, składamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 st C i pieczemy na złoto (około 5-8 minut). I gotowe.
Podajemy z zimnym piwem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz