środa, 28 marca 2012

Niedziela na słodko

Od czwartku chodziły za nami eklery.
Nigdzie ich nie było.
W niedzielę rano postanowiłem je zrobić i tym samym sprawić radość Pani M.
Poszło gładko.
No i baaardzo smacznie.

Przepis poniżej
Ciasto:
Szklanka wody
Szklanka mąki pszennej
125 g margaryny
3 jajka

Wodę z margaryną podgrzewamy, aż do rozpuszczenia tłuszczu. Dodajemy mąkę i mieszamy by uzyskać jednolita konsystencje. Studzimy i wrzucamy jajka. Miksujemy. Ciasto wyciskamy przez szprycę na blachę i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stp. Studzimy na ruszcie i rozkrawamy na połowę. Dodajemy schłodzony krem. Miamm.

Krem budyniowy:
1 budyń śmietankowy (na 500ml)
1 cukier wanilinowy
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 białko
70 g margaryny

Z mleka odlewamy pół szklanki i w zimnym rozrabiamy budyń z cukrami i mąką. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy przygotowaną "miksturę". Budyń studzimy i potem miksujemy z margaryną i ubitym na sztywną pianę białkiem. Krem najlepiej smakuje schłodzony.

Na koniec dajemy polewę z roztopionej gorzkiej czekolady.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz