Polecam chłodnik szczególnie na upalne dni. Gdy za oknem skwar przyjemnie sięgnąć po coś pysznego do lodówki :) To mój pierwszy chłodnik, ale wyszedł wyśmienicie. Udało się doskonale dobrać proporcje :) Poniżej przepis. Może wy zaproponujecie coś innego?
Składniki:
pęczek botwinki
6 dużych rzodkiewek
3 ogórki gruntowe
koperek
szczypiorek
1 l maślanki
ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki cukru oraz skoku z cytryny
Botwinkę kroimy wraz z buraczkami na drobne kawałki. Zalewamy wodą, tak by była lekko przykryta. Wywar gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny przez 15-20 minut. W między czasie trzemy na łezkach, ogórki i rzodkiewki, kroimy szczypiorek i koperek i wrzucamy do maślanki. Dodajemy wyciśnięty czosnek oraz ugotowany przestudzony wywar. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki. Pozostaje już tylko czekać aż zrobi się chłodny :)
Smacznego!