niedziela, 23 lutego 2014

Kruche pierogi



Dziś małe coś na ząb :) By sprawić radość Pani M. postanowiłem przygotować coś na obiad. Padło na pyszne pierogi z kruchego ciasta nadziewane farszem ziemniaczanym z fetą, na które przepis zapożyczonyłem z przepiśnika kuchennego. Polecam na niedzielny obiad, bo kto powiedział, że w niedzielę musi być mięcho :)

Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Do przesianej mąki wrzucam pokrojone masło i pozostałem składniki. Zagniatam, zgniatam. Wyrobione ciasto zawinięte w folię odstawiam na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkowuję na grubość 3 mm i wycinam kółka, nakładam farsz. Brzegi obsmarowuję wodą by po złożeniu łatwiej się skleiły. Złożone zagniatam widelcem na brzegach. Przed włożeniem do piekarnika smaruje jajkiem z 2 łyżeczkami śmietany, dla połysku. Piekę w 180 stp. 30 minut.

Farsz:
130 g fety
350 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula dymka, drobno posiekana, /używam całej ze szczypiorem/
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
2 łyżeczki świeżej, drobno posiekanej bazylii
pieprz do smaku

Ugotowane ziemniaki łącze z pozostałymi składnikami i farsz gotowy :)

Podaję z lekko zeszkloną cebulką dymką. Pycha. Polecam. Smacznego.

3 komentarze:

  1. jejku z samego rana kusicie pysznosciami,zawsze chcialam takie pierozki sprobowac,mniam.............................zrobie w nastepnym tagodniu ,w tym mamy miecho,ale tylko dlatego ze zostalo nam od wczoraj,no ale najpierw idziemy zglodniec do parku ,tylko musimy wyskoczyc z pizam:P................pozdrawiam serdecznie:P

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne wyszły :) Pozdrawiam :)
    Magda z Przepiśnika

    OdpowiedzUsuń