sobota, 21 kwietnia 2012

Rogaliki z wiśniami




Ciasto drożdżowe to chyba jedyne jakie robię. Chleb, pizza, calzone no i w końcu rogaliki z wiśniami. Drożdże, drożdże, drożdże, Wszędzie drożdże.
Pamiętacie jeszcze ze szkoły, że drożdże to rodzaj grzybów? Ale nie zamierzam rozpisywać się na temat biologii.
Tak pochmurny dzień jest doskonałą okazją na spędzenie czasu w kuchni, na przygotowaniu czegoś pysznego.
Polecam dziś rogaliki drożdżowe nadziewane wiśniami. Wiem, wiem, nie sezon teraz na wiśnie, ale doskonale nadają się takie ze słoika. Wykorzystałem te, które można kupić w Lidlu. Tam też zrobiłem pozostałe zakupy.

Przespis:
1/2 kg mąki
250ml śmietany 18% ( w lidlu podają w gramach 330g)
35g świeżych drożdży
2 jajka
110g cukru
75g masła
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Polewa, cukier puder.

Najpierw mieszamy śmietanę z cukrem i drożdżami. Potem dodajemy mąkę, oczywiście wcześniej przesianą, roztrzepane jajka, sól, olej oraz roztopione i wystudzone masło. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Proponuję rozgrzać piekarnik do 40-50 stp. C, wstawić zakryte ciasto na 35-45 minut. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy, jak na pizzę i dzielimy na ósemki. Na powstałe trójkąty kładziemy wiśnie i zawijamy. Układamy na blachę i do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 10-15 minutach, oceniamy po kolorze, nasze rogaliki są gotowe. Miękkie i puszyste wypieki pozostaje już tylko dosłodzić polewą lub osbsybką. Osobiście lubię połączenie wiśni z czekoladą, dlatego proponuję roztopić czekoladę i z niej zrobić polewę. Dla mniej cierpliwych pozostaje cukier puder :) Można połączyć też gorzką czekoladę z cukrem pudrem. Smacznego.

No i...
...się wypogodziło :)

Może macie jakieś własne wersje drożdżowych rogalików? Piszcie..





9 komentarzy:

  1. Mam sentyment do drożdżowego :) To było pierwsze ciasto, które nauczyłam się robić. Robiłam wszystko - baby, rogale, bułki... Teraz mam wybór a i tak bardzo często wybieram wlasnie to może banalne ale jakże cudowne drożdżowe. Niech żyje!

    OdpowiedzUsuń
  2. rogaliki wygladaja wysmienicie,ciekawe czy mi udalyby sie tak samo,jeszcze nic nie robilam z ciasta drozdzowego,kto wie moze sie kiedys skusze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wyglądają, ale też są wyśmienite ;) Namawiam, robi się prosto i szybko, a potem to już sama przyjemność.

      Usuń
  3. Apetycznie wyglądają, aż chciałoby się spróbować jednego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś jeszcze będzie taki internet,że będzie można się podzielić zapachem i smakiem :)

      Usuń
  4. Te mazaje z czekolady wyglądają apetycznie...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to kocham świeżo upieczoną drożdżówkę z owocami... sama robię :) rogaliki drożdżowe mnie tak nie kręcą ;D wolę te z ciasta francuskiego :)

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń